joi, 31 iulie 2008

1. CUVÂNT DE ÎNCEPUT ...





SOMNUL RAŢIUNII NAŞTE UN MEDIU BOLNAV”. Acesta este moto-ul nostru, al membrilor GREEN DREAM TEAM, din LICEUL TEORETIC „SPIRU HARET” – TECUCI, jud. Galaţi (grup alcătuit din elevii Dumitrescu Georgiana, Miloşovici Lucia, Moisă Horaţiu, Penciu Doina şi Vasiliu Alexandra şi coordonat de prof. Eugenia Olariu).
Este un moto sub care desfăşurăm (urmare implicării într-un concurs de proiecte plasat sub titulatura Junior Lobby - Tinerii Pentru Comunitate şi lansat de două organizaţii non-guvernamentale: Center Education 2000+ şi eRomania Gatewey), un proiect intitulat "TOŢI PENTRU MEDIU, UN MEDIU PENTRU TOŢI!". În esenţă, desfăşurăm o campanie de schimbare a atitudinii faţă de mediu la nivelul comunităţii locale şi, în special, a atitudinii faţă de colectarea deşeurilor (promovăm ideea de colectare selectivă). Începând din martie 2008, desfăşurăm acţiuni de lobby şi advocacy la nivelul autorităţilor locale şi al instituţiilor cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului (Primăria Tecuci şi SC Romprest SA devenind, practic, partenere în demersul iniţiat), interviuri şi discuţii cu cetăţenii (cărora le-am împărţit broşuri şi pe care am încercat să-i atragem alături de noi în lupta pentru un mediu mai sănătos), dezbateri, concursuri de eseuri şi de afişe, acţiune de colectare de materiale reciclabile, concurs gen „Cine ştie, câştigă!” – între şcolile din oraş, construirea unui „om PET” etc.
De ce facem toate acestea? Pentru că noi considerăm că, mai mult ca oricând, acum este nevoie de o amplă activitate de ecologizare în toate planurile: în mediul natural, ca şi în cel psiho-social. Crezul nostru e că este momentul ca fiecare să se întrebe dacă îi e bine când în jur natura moare, pe zi ce trece, sub stratul tot mai gros de mizerie şi sub apăsarea tot mai grea a poluării; că este momentul ca fiecare să se întrebe dacă îi e bine când în jur se manifestă atâta indiferenţă şi nepăsare faţă de tot ceea ce depăşeşte interesul egoist, imediat al fiecăruia, atâta proastă creştere şi nerespectare a celor mai elementare norme de comportament civilizat; şi, mai ales, că nu trebuie să ne mărginim la a ne întreba şi a întreba: TREBUIE SĂ ACŢIONĂM!
Ce dorim? Să dăm un exemplu, sperând ca acţiunile noastre să nu rămână fără ecou. Să determinăm reacţii în lanţ, de aceeaşi parte a baricadei: DE PARTEA MEDIULUI. Nu ne mai putem mulţumi cu o simplă ridicare din umeri. Nu mai avem dreptul de a ne face că nu vedem, de a ne amăgi că nu ne priveşte, că nu ne atinge ceea ce se petrece în jurul nostru!
Cine se alătură echipei? Aşa cum vă asigură şi elevii mai sus menţionaţi, puteţi şi trebuie să vă implicaţi!
NU VĂ CADE MÂNA, COLECTAŢI SELECTIV DEŞEURILE!
AJUTAŢI MEDIUL SĂ SUPRAVIEŢUIASCĂ ŞI MEDIUL VĂ VA PERMITE SUPRAVIEŢUIREA!
                                                       Prof. Eugenia Olariu
                                                     (Coordonator proiect)

marți, 22 iulie 2008

22. TEATRUL DE PĂPUŞI, în lupta pentru un comportament civilizat

Pentru cât mai buna atingere a scopurilor propuse, îndeosebi pentru a facilita transferul atitudinilor de dragoste şi respect şi modelele comportamentale pozitive faţă de mediul natural în conştiinţa celor mai tineri dintre concetăţeni, Echipa visului verde a apelat la o modalitate inedită: teatrul stradal. Pentru aceasta, GDT a realizat o "replică" a sa, creând o echipă de păpuşi, apoi a creat un scenariu şi a pus, astfel, bazele unui teatru de păpuşi.
Atât scenariul care a stat la baza reprezentaţiei stradale, cât şi păpuşile, reprezintă creaţia membrilor GDT.















SCENARIUL:

"TOŢI PENTRU MEDIU, UN MEDIU PENTRU TOŢI!"


– Buna, sunt Hora (Horaţiu)! Iar fetele sunt colegele mele: Alexa, Doina, Geo şi Luci (Hora îşi prezintă colegele; când se prezintă sau sunt prezentaţi, fiecare face o plecăciune)
– Visul nostru este să avem un oraş cu adevărat verde! (Hora)
– Curat! (Doina)
– Primitor! (Geo)
– Sănătos! (Luci)
– Adică, un oraş cu adevărat viu!!! (Alexa)
– Vrem să avem un oraş în care să nu existe gunoaie pe jos… (Geo)
– Şi în care oamenii să respecte natura! (Alexa)
– Oare văd bine? Ce a făcut omul acela? (Doina. Se vede cum „cineva” a aruncat pe jos hârtie şi o sticlă de plastic).
– A aruncat ambalajul de la bomboane şi sticla goală de suc, pe jos!!! (Luci)
– Cel care face un asemenea gest nu este un om civilizat! (Hora)
– Locul lui nu este în oraşul nostru verde! (Alexa)
– Voi ce ziceţi? Unde este locul unui asemenea om? (Hora se adresează copiilor prezenţi; se aşteaptă răspunsul lor; Pot fi chiar nominalizaţi, stimulaţi să răspundă).
– Sunt de acord cu voi! El ar trebui să locuiască în mijlocul grămezilor de gunoi pe care le-a aruncat peste tot, pe stradă sau pe lângă bloc!!! Doar o zi să trăiască printre şobolanii şi muştele care mişună printre aceste gunoaie şi nu ar mai face un asemenea gest! (Hora)
– ... sau printre mirosurile îngrozitoare sufocante, emanate de aceste gunoaie aruncate peste tot… (Geo)
– ... sau ar trebui să aibă casa într-o zonă în care gunoaiele strânse de ape să determine, la prima ploaie, acoperirea gurilor de canal şi colmatarea albiilor râurilor… (Doina)
– ... aha, casa i-ar fi în pericol de a fi inundată, în cazul acesta, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi dintre cei pe care i-am văzut pe la televizor… (Luci)
– Lasă, ar fi suficient dacă ar fi nevoit să cultive un pământ plin de deşeuri de toate felurile: cartoane, plastic, sticlă, metal! Să vezi ce recolte slabe ar avea! (Alexa)
– Aşa este! Ştie cineva cât de greu se descompun deşeurile? (Hora adresează întrebarea celor prezenţi şi aşteaptă răspunsul lor; funcţie de acesta, el completează singur răspunsul:
Hârtia se descompune în 3 până la 12 luni! (Fetele aprobă: Da, da!)
Sticlei îi trebuie chiar şi 4000 de ani! (Ceilalţi aprobă: Aşa e!)
Plasticul are şi el nevoie de cca. 500 de ani!!!
Iar aluminiul, cam 100 de ani!
– Vă daţi seama ce efort trebuie să depună natura pentru a descompune atâtea deşeuri, câte aruncă oamenii!!! (Doina)
– Să ne imaginăm că noi suntem natura şi că, în loc de îngrijire, curăţare, spălare am primi de la oameni doar resturi de hârtie, sticlă sau plastic… Cât de bine ne-am simţi îngropaţi în deşeuri??? (Alexa)
– O, nu! Eu nu aş vrea să păţesc aşa ceva!!! Voi aţi prefera aşa un tratament din partea oamenilor dacă aţi fi în locul mediului??? (Geo adresează întrebarea spectatorilor, incitându-i să răspundă)
– E clar: ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu face!!!! Dacă nu îţi place mizeria, nu obliga mediul să trăiască în mizerie! (Luci)
– Ştiţi … stau şi mă întreb: de ce unii oameni se comportă atât de urât cu mediul? (Doina)
– Sunt răi? (Luci adresează întrebarea publicului)
– Poate că unii sunt răi, dar majoritatea sunt needucaţi, nu au idee ce rău pot face comportându-se aşa! (Alexa)
– Cine ar trebui să îi educe? (Hora adresează întrebarea spectatorilor)
– Vă spun eu: noi toţi, voi! Vreţi să îi educăm pe cei care nu ştiu cum să se comporte cu mediul? (Alexa)
– Da, trebuie să le atragem atenţia când greşesc, aruncând ambalajele pe jos… (Doina)
– … sau când aruncă la întâmplare peturile … (Geo)
– … chiar şi când aruncă un chiştoc de ţigară pe stradă!!! (Luci)
– Toate materialele care pot fi reciclate, adică acele materiale din care se mai poate produce ceva, trebuie adunate şi predate la centrele de preluare - cum e la noi Romprest-ul! (Hora)
– Asta ce înseamnă? Nu e de ajuns că le strângem la coş? nu e corect aşa??? (Doina)
– Aaaaa, asta e simplu, îţi spun eu: e corect să le punem la coş, dar e şi mai bine să pe punem pe sortimente, adică să punem hârtie doar în coşul pentru hârtie, sticlă doar în coşul special pentru sticlă, iar pungile şi sticlele de plastic să le punem la un loc, în coşurile speciale pentru ele! (Hora)
– Şi la ce se folosesc aceste resturi??? (Luci)
– Păi îţi spun eu: din ele se fabrică noi sticle, pungi, hârtii … În felul acesta se fac mari economii şi se salvează multe materiale! (Geo)
– A, da, am auzit că dacă 100 de elevi predau pentru reciclare caietele folosite într-un an, salvează un copac care are nevoie de 120 de ani pentru a creşte! (Geo)
– Oau! (Luci, Doina)
– Iar eu am citit că pentru producerea unei tone de hârtie este nevoie de 45 de arbori, care ar putea produce oxigenul necesar pentru 320 oameni! Vă vine să credeţi??? (Alexa)
– Mai ştiu că pentru fiecare tonă de plastic reciclat, se economisesc între 700 şi 800 de kg de petrol brut! (Hora)
– Fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci, ştiaţi? (Geo)
– Foarte interesant! Dacă am economisi toate astea, ar fi muuuuuuult mai bine pentru toţi! Vreţi să facem lucrul acesta de acum încolo? (Luci)
– Da, da! Haideţi să avem grijă de mediu! Cu toţi!! (Doina)
– Noi aşa o să facem de acum încolo! Dacă o să vă gândiţi mai bine, o să reacţionaţi la fel şi voi! Ce frumoasă ar fi lumea dacă ar fi mai multă iarbă, şi mai mulţi arbori, şi mai multe flori, în loc de pământ crăpat de secetă, dealuri fără copaci şi oameni fără oxigen! (Alexa)
– Da, ar trebui să ne dorim cu toţii să avem o lume mai verde! Intraţi în echipa noastră, ECHIPA VISULUI VERDE şi luptaţi şi voi pentru un mediu sănătos! Vreţi? (Hora)
– Buuuuun, vă felicităm pentru răspunsul vostru! Să aveţi grijă de mediu! Să îl menţineţi mereu verde! (Doina)
– Noi o să facem la fel! (Luci)
– La revedere! (Geo)
– La revedere! (toţi). Păpuşile fac plecăciuni şi salută asistenţa.


luni, 21 iulie 2008

21. "MARTOR OCULAR" (Realitatea TV) - diseminare naţională


Acţiunile Green Dream Team au fost mediatizate şi la nivel naţional: pe 9 iulie 2008, rubrica "MARTOR OCULAR", de la REALITATEA TV, a făcut cunoscută tuturor activitatea derulată ("OMUL PET" fiind "purtătorul de cuvânt" al ideilor susţinute şi promovate de echipa de la Spiru Haret). Comentariile cititorilor articolului au dovedit impactul mesajului!

Vedeţi articolul original aici :


click aici pentru articolul din REALITATEA TV:
http://www.realitatea.net/strangeti-gunoiul-selectiv_311827.html








duminică, 20 iulie 2008

20. MASS-MEDIA locală şi judeţeană informează!


Acţiunile membrilor Green Dream Team nu au ramas nemediatizate.
În lunile mai - iunie 2008, în mass-media tecuceană (ziarul SEMNAL) şi în cea gălăţeană (cotidianul VIAŢA LIBERĂ)
au apărut articole în care au fost prezentate lumii crezul şi faptele, acţiunile grupului. Comentariile cititorilor la articolele publicate au fost mai mult decât încurajatoare.

Vedeţi articolele originale aici :


click aici pentru articolul din
VIAŢA LIBERĂ:
http://www.viata-libera.ro/index.php?page=articol&id=25049
click aici pentru articolul din ziarul
SEMNAL:
http://www.ziarulsemnal.ro/?p=258




VEZI G.D.T. ÎN ACŢIUNE !


1. Actiuni de advocacy si lobby

2. Actiuni de lobby si actiuni educative in scoli

3. Concurs gen "Cine stie, castiga!", pe teme ecologice

4. Actiune de colectare selectiva a deseurilor

5. Operatiunea "OMUL PET"

6. Operatiunea "Bradutul"

7. Teatru de papusi

Ati fi dispus sa va alaturati echipei GDT ?

CONTACT

Puteţi lua legătura cu membrii echipei GDT folosind următoarea adresă:

contact_greendreamteam@yahoo.com